DETOX

Ayurveda beweert dat het periodiek “resetten” of ontgiften van lichaam en geest het risico verkleint om letterlijk welke ziekte dan ook op te lopen.
De Ouden wisten dat iedereen na de leeftijd van 50 jaar één keer per jaar een volledige reiniging en vernieuwing van lichaam, geest en ziel zou moeten ondergaan. Omdat we vaak ongezond eten, vervuilde lucht inademen en niet altijd alleen maar positieve gedachten creëren, raken duizenden fysieke en subtiele kanalen in het lichaam geleidelijk geblokkeerd. De stroom van voedingsstoffen en energie is niet optimaal en we beginnen lichamelijk ongemak te ervaren. Als we deze eerste tekenen negeren, ontwikkelt deze onevenwichtigheid zich uiteindelijk tot een ziekte. Om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen, moeten de kanalen van lichaam en geest regelmatig worden gereinigd van gifstoffen.

WAT IS EEN DETOX

Het lichaam en geest reinigen minstens één keer per jaar is relevanter dan ooit. In de 21e eeuw worden we voortdurend gebombardeerd met uitnodigingen om voedsel (vaak van lage kwaliteit) te consumeren, met voor het lichaam niet herkenbare chemische stoffen. Onze drukke persoonlijke en zakelijke levens worden overladen met zintuiglijke impulsen en een meedogenloze stroom van visuele informatie op computer-, tv- en mobiele schermen.

Het traditionele, veilige en zachte Ayurvedische detoxprogramma dat ik aanbied is afgeleid van Panchakarma – een totale Ayurvedische verjongingskuur voor lichaam en geest.

Je volgt dit op jouw gezondheidstoestand afgestemde detox programma twee weken lang in het comfort van je eigen huis. Het vergt minder tijd, energie en financiële investeringen dan zes tot acht weken weg van huis doorbrengen in een Ayurvedische kliniek.

Hierdoor is dit programma makkelijker in te passen in de vaak drukke levensstijl. Ik detox mezelf regelmatig, twee keer per jaar.

Twee weken is genoeg om verbazingwekkende verbeteringen te zien in:

– spijsverteringscapaciteit,

-energie,

– weerstand tegen seizoensgebonden virussen en voorjaarsallergieën,

– algemene weerstand,

– lichaamsgewicht,

– de huid en de schittering van de ogen.

Deelnemers melden het verdwijnen of verminderen van lichamelijk ongemak en pijn, en in sommige gevallen zelfs een verminderde behoefte aan voorgeschreven medicijnen.


FASE’S VAN HET DETOX PROGRAMMA

Fase 1: het afwenden van de onbevolen voedingsproducten

Het duurt een week, waarin je geleidelijk afbouwt van moeilijk verteerbare, bewerkte en verslavende voedingsmiddelen zoals vlees, kant-en-klaar supermarktvoedsel, suiker, koffie, enz. Hoewel deze fase een begin en een einde heeft, kun je deze in je eigen tempo doen, afhankelijk van je wensen en je mentale bereidheid om bepaalde dingen en gewoontes op te geven. Tijdens dit proces ondersteun ik je met tips hoe je dit zo makkelijk mogelijk kunt doen.

Fase 2: de fase van de actieve detox

Het duurt drie dagen, meestal vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens deze dagen eet je heerlijke, weefselvoedende en licht verteerbare Ayurvedische voeding Kitchari en drink je een kruidentheeformule afgestemd op de unieke behoeften van jouw lichaam en geest. In deze fase heb je nooit honger. De detoxroutine en voedsel reinigen en genezen je. In deze fase wordt je aangemoedigd om alle onnodige geestdodende activiteiten (binnenkomende impulsen van visuele en auditieve informatie) zoveel mogelijk te verminderen.

Fase 3: terugkeren naar gebruikelijke voedingspatroon

Deze fase duurt één week. Je keert geleidelijk terug naar je favoriete eten en dagelijkse activiteiten. Het is ook een kans om de signalen op te merken en te interpreteren die je lichaam je stuurt als je na de detox voor het eerst weer je gebruikelijke voedsel gaat eten. Soms weet je ineens duidelijk welke voeding of gewoonte niet geschikt voor je is. Het is de ontwaakte intelligentie van je lichaam. Luisteren naar zijn stem is de eerste stap naar nieuwe gewoonten voor een gezondere levensstijl en een leven vol energie. Zoals veel detox-deelnemers tot nu toe, zul je merken dat je dit nieuwe gevoel zo leuk vindt dat je de derde fase zonder einddatum wilt verlengen.


HOE DIT PROGRAMMA AAN JOUW BEHOEFTEN WORDT AANGEPAST

Uitgebreide detox richtlijnen en seizoensrecepten voor inspiratie Je ontvangt richtlijnen over wat je ideale detoxroutine zou zijn. Eén formule past echter niet iedereen: deze richtlijnen zouden niet als regel beschouwd moeten worden. We hebben verschillende gezinssituaties, werkdruk, lichaamsbouw, mentale weerbaarheid en ervaringen uit het verleden.

Intake consult Je wordt uitgenodigd voor een consult waarin we al deze factoren bespreken. Ik voer een tonganalyse uit volgens de Ayurvedische principes. Afhankelijk van je situatie en gezondheidstoestand wordt het detox programma, onder anderen voeding en Ayurvedische kruiden, aangepast aan jouw behoeften. Dit zorgt ervoor dat deze detox je energie, uitstraling en inspiratie geeft om voluit en met plezier te leven.

Begeleiding Gedurende de twee weken houd ik nauwlettend in de gaten hoe het met je gaat. Je kunt altijd contact met mij opnemen en vragen stellen of eventuele ongemakken of uitdagingen melden. Indien nodig pas ik onderweg het detoxprogramma aan, zodat jij er maximaal profijt van hebt.

Nazorg consult Na de detox is er nog een één-op-één afspraak. Tijdens het traject evalueren we samen hoe het met je gaat. Je krijgt van mij persoonlijk advies, welk dieet en dagelijkse routine voor jou geschikt zijn om energiek en gezond door te gaan.


WAT GEBEURT TIJDENS EEN DETOX

In de natuur is de winter een tijd van winterslaap – minder beweging en vaak voedzamere en zwaardere voedingskeuzes. Er is minder energie en het voedsel dat je binnenkrijgt, wordt mogelijk ook minder optimaal verteerd. Volgens Ayurveda zijn dit allemaal factoren die bijdragen aan de ophoping van gifstoffen in de weefsels van het lichaam. En ook in de geest.

Het voorjaar is de tijd waarin de zon terugkomt en het ijs begint te smelten en het warmt de grond op, waardoor de natuur wordt uitgenodigd om wakker te worden. Hetzelfde gebeurt in het menselijk lichaam: het overtollige vet, slijm en de traagheid die zich tijdens de koude wintermaanden hebben opgehoopt, beginnen weg te smelten door de krachtige energie van de zon. Het volgen van een detoxroutine in de lente gedurende een paar weken stimuleert dit proces van smelten en het verwijderen van opgehoopte afvalproducten.

De herfst is een ander ontmoetingspunt van twee uitersten: het hitte van de zomer en lage wintertemperaturen. De tijd waarin de vijf elementen van de natuur – ruimte, wind, vuur, water en aarde – op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. In Ayurveda wordt gezegd dat de elementen als het ware “gek worden”. De felle oktoberzon maakt plaats voor regenbuien, die al na een uur worden vervangen door de zon. In de ochtenduren knispert de vorst onder je voeten, maar in de late namiddag aan de zonnige kant wil je een T-shirt aantrekken.

De sleutel tot een sterke gezondheid is om de elementen in ons lichaam te laten wennen aan deze snel wisselende veranderingen in de natuur. Hoe doe je het? Om niet in een ziekbed te belanden, moet het lichaam preventief rust krijgen: minder en lichtere fysieke activiteiten, gematigdheid in sociale activiteiten en een licht dieet dat rijk is aan vitale energie. Er moet speciale aandacht worden besteed aan een diepe, kwalitatieve slaap. Een seizoensdetox is ook een manier om de weerstand te versterken vóór de lange wintermaanden. Daarom is de herfst de op één na beste tijd om te detoxen.

Door de constante stroom van fysieke (d.w.z. voedsel) en mentale, emotionele (d.w.z. visuele, auditieve, tactiele) indrukken te vertragen of zelfs volledig te stoppen, geeft je je lichaam de kans om opgehoopte afvalstoffen of gifstoffen af te voeren, of het nu slecht verteerd voedsel is of onopgeloste emoties en moeilijke emotionele ervaringen. Volgens Ayurveda zijn deze gifstoffen die onze vitaliteit en de stroom van energie blokkeert. Na de detox kunnen de opgenomen voedingsstoffen en positieve geestelijke indrukken opnieuw elke cel in het lichaam bereiken en voeden. Energie stroomt weer vrij. De geest kan helder denken. De zintuigen zijn scherp. Sommige deelnemers van de detox noemen de ervaring verslavend 🙂

Lees HIER de ervaring van detoxdeelnemers over dit programma.


WIE ZOU MOETEN DETOXEN

Volgens de theorie van Ayurveda is het gebruik van medicijnen nutteloos als de fysieke en subtiele kanalen van het lichaam niet schoon zijn. Alleen als de darmwanden niet bedekt zijn met een laagje slijm en slecht verwerkte voedselresten, kan het lichaam medicijnen volledig opnemen, of het nu westerse medicijnen of Ayurvedische kruidenpreparaten zijn. Alleen niet-verstopte bloedvaten kunnen alle belangrijke voedingsstoffen aan het hart, de hersenen, de spieren en de botten leveren. Klinkt logisch, toch? Emotionele of mentale gifstoffen spelen een even belangrijke rol in de gezondheid – alleen met een geest die vrij is van wrok, oude trauma’s en pijn kun je een volwaardig leven leiden. Het soort leven waar je van droomt.

Als

  • je merkt dat je te vaak virussen oploopt, en je de voorjaarsallergie hebt
  • je spijsvertering ontregeld (pijn, opgeblazen gevoel, zure oprispingen, winderigheid enz.) is en je toiletbezoek onregelmatig is
  • je slaapkwaliteit niet optimaal is, je regelmatig hoofdpijn en/of hersenmist ervaart
  • je enthousiasme, energie en helderheid van denken mist
  • je regelmatig moe voelt en het “middagdipje” vaak met zoetigheden en extra bak koffie opgelost wordt
  • je last van overgewicht hebt, je een slechte (droge, allergische, met huiduitslag) huid hebt
  • je gelooft dat preventief aan jezelf werken makkelijker (en goedkoper!) is dan een ziekte behandelen,

dan is dit detoxprogramma voor jou!

Het voorjaar is de beste tijd voor het detoxen om de gezond te blijven. De op een na beste tijd van het jaar om te detoxen is het najaar. Twee keer per jaar, in maart/april en september/oktober, bied ik dit detox programma aan, afgestemd op jouw unieke behoeften.

Privésessies op andere momenten zijn ook mogelijk.

Klaar voor gezondere keuzes, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk SEIZOENSDETOX.


HOE WEET JE OF JE ÜBERHAUPT TOXINE’S HEBT?

Dit is een indicatieve lijst met vragen om erachter te komen of je lichaam en geest rust nodig hebben en of je een detoxprogramma zou moeten volgen.

Beantwoord de vragen op een schaal van 0 tot 3, waarbij ‘0’ betekent dat je de symptoom helemaal niet voelt, en ‘3’ betekent dat je de symptoom intens en/of vaak ervaart.

Sommige vragen zijn omgekeerd, bijvoorbeeld: ‘Is je hoofd helder als je wakker wordt?’. Zo ja, dan moet het antwoord als “0” worden gescoord (als het hoofd ‘wazig/mistig’ is, zou dit betekenen dat er toxine’s in het lichaam aanwezig zijn). Omgekeerde vragen zijn gemarkeerd met ‘P’.

De maximale score bedraagt ​​63 punten. Een hoge score betekent dat een periodieke detox voor je aanbevolen is.

1. Heb je overtollig vet (overgewicht of obesitas)?

2. Voel je je geblokkeerd in je lichaam? (ideaalgesproken zou je niet wakker moeten worden van de wekker, maar van het gevoel dat je naar het toilet moet)

3. (P) Is je hoofd helder kort nadat je ’s ochtends wakker wordt?

4. (P) Adem je gelijkmatig met beide neusgaten? (de zonne- en maankanalen moeten op dezelfde manier werken; dit betekent dat er een thermisch evenwicht in het lichaam is)

5. Heb je na het zitten meer tijd nodig om op te staan ​​dan enige tijd geleden?

6. Heb je vaak sputum (slijmachtige stof) in je keel?

7. Eet je je maaltijden omdat het tijd is om te eten, zonder dat je hongergevoel in je maag voelt (natuurlijke honger)?

8. (P) Vraag voor vrouwen – is je menstruatie regelmatig (cyclus van 28-30 dagen en menstruatie 3-4 dagen)? (Milde premenstruele symptomen, dat wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je menstruatie eraan komt, zijn oké)

9. (P) Voelt je buik zacht aan (dwz geen uitzetting of gevoelige knobbeltjes) (test op een lege maag)?

10. Voel je je meer uitgeput nadat je dezelfde inspanning hebt gehad dan een tijdje geleden?

11. Heb je vaak koude voeten?

12. Heb je het gevoel dat je hoofd warm/heet is?

13. Heeft je ontlasting een zeer onaangename geur?

14. Is je urine donker?

15. Heb je ’s ochtends wallen onder je ogen (een beetje is oké)?

16. Moet je vaak je navel schoonmaken?

17. Heb je veel oorsmeer (elke 2-3 dagen schoonmaken)?

18. Zweet je veel?

19. Verlies je veel haar?

20. (P) Zijn je schouders recht?

21. Is je huid droog/acne/heb je een huidziekte?


Denk je dat je moet detoxen? Meld je aan door mij een bericht te sturen ayurveda@bare-foot.nl.


Referenties

Ik zat al lang niet lekker in mijn vel. Ik liet mezelf denken dat er geen weg terug is naar een goed gevoel, en ik verklaarde mijn lage energie met mijn leeftijd (>50). Ik voelde me uitgeput en erg moe door de haast in mijn leven.

Na slechts een week van het detoxen voelde ik mij veel lichter; ik had een heldere en rustige geest, en energie kwam terug. Ik kreeg veel meer werkcapaciteit en kon ’s nachts weer goed slapen.
Ik was zo verrast dat dit allemaal in zo’n korte tijd met heel eenvoudige methoden kan worden veranderd.


Gunita heeft de deelnemers in de detox zeer tactvol, liefdevol, met gedegen kennis en zorg begeleid. Het voelde alsof ik het geschenk van het leven had ontvangen. Ik ben enorm dankbaar voor de ervaring.

Inta